Uprzejmie zapraszamy na posiedzenie
Komisji Nauk Rolniczych, Leśnych i Weterynaryjnych PAU
w dniu 19 lutego (piątek) 2020, godz. 10:00,
które odbędzie się on-line za pośrednictwem platformy ZOOM
Prof. dr hab. Wojciech Grodzki
przedstawi wykład pt.:
Ochrona lasu a ochrona przyrody kontrowersje i dylematy
|
||
Prof. dr hab. Teresa Fortuna Skrobie modyfikowane jako dodatki do żywności |
|
|
Prof. dr hab. Krystyna Koziec Ograniczenia wynikające z pandemii |
Wydział IV Przyrodniczy PAU oraz Komisja Nauk Rolniczych, Leśnych i Weterynaryjnych PAU
proponują debatę nad rolą suplementów diety i dodatków żywnościowych w prawidłowym odżywianiu ludzi i zwierząt. Zbilansowanie odpowiedniej diety dla ludzi oraz dawki żywieniowej dla zwierząt wymaga gruntownej wiedzy na temat niezbędnych składników pokarmowych oraz wielu dodatków, których zadaniem jest uzupełnienie brakujących witamin lub składników mineralnych. Niestety, bardzo często jesteśmy zachęcani przez reklamy do stosowania różnych potencjalnie niezbędnych suplementów diety mogących wywołać negatywne skutki uboczne. Dlatego też, Komisja zaprasza do zapoznania się z naukowymi opiniami na temat dodatków żywnościowych i suplementów.
SIARA I MLEKO W KSZTAŁTOWANIU MIKROBIOMU CZŁOWIEKA
Prof. dr hab. Tadeusz Szulc
(Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
POZYTYWNE I NEGATYWNE ASPEKTY SUPLEMENTÓW DIETY
Prof. dr hab. Krystyna Pierzchała-Koziec